Het klimaat en hoe je als werkgever een steentje kan bijdragen

Het klimaat en hoe je als werkgever een steentje kan bijdragen

Na Earth Day op 22 april, zetten we gedurende de maand mei massaal onze schouders onder Mei Plasticvrij.  Dit initiatief heeft als doel mensen en ondernemingen te laten nadenken over de impact van onze plastic consumptie op het milieu.

Het uitgelezen moment dus om even stil te staan over hoe je als werkgever samen met je werknemers een steentje kan bijdragen aan een beter klimaat.

Hier alvast een aantal tips:

  1. Thuiswerk/telewerk : door werknemers 1 dag per week thuis of dichter bij huis te laten werken help je mee aan het verminderen van de dagelijkse CO2-uitstoot. Meer info over thuiswerk.
  2. Mobiliteitsbudget/mobiliteitsvergoeding : door het invoeren van een mobiliteitsbudget of mobiliteitsvergoeding zorg je er mee voor dat er minder bedrijfswagens op de baan zijn. Meer info hierover.
  3. (bedrijfs)Fiets/fietsvergoeding : je kan binnen je bedrijf werknemers aanmoedigen om hun woon-werkverkeer met de fiets te doen door hen een fietsvergoeding toe te kennen of een bedrijfsfiets of zelfs een cash for bike. Lees er hier meer over.
  4. Openbaar vervoer : ook werknemers die met het openbaar vervoer naar het werk komen dragen bij aan het milieu. Wist je dat je via een derdebetalersregeling de kosten voor het openbaar vervoer deels kan terugkrijgen?
  5. Doccle : heb je al eens overwogen om de papieren loonbrieven te vervangen door een elektronisch exemplaar? Ook hiervoor bestaan oplossingen!
  6. Loonbonus : en waarom werknemers niet motiveren om samen aan een beter klimaat te werken via de toekenning van een loonbonus ?
    De doelstelling zou dan kunnen zijn : 10% minder verbruik van papier en elektriciteit , door minder brieven te versturen, minder af te printen, de verwarming een graadje lager te zetten, lichten te doven,…
  7. MVO en duurzaam ondernemen : binnen jouw bedrijf kan je zelf uiteraard ook nadenken over hoe je de eigen processen en producten milieuvriendelijker kan maken. Weet dat je hiervoor subsidies kan krijgen via de verschillende overheden. Misschien komt je bedrijf wel in aanmerking voor een vrijstelling bedrijfsvoorheffing in het kader van “wetenschappelijk onderzoek”.

Zo zie je maar, er zijn heel wat zaken die je kan overwegen om mee te helpen aan een beter klimaat!