Is mijn relatiegeschenk een beroepskost?

Is mijn relatiegeschenk een beroepskost?

Jouw klant verwacht je een uitmuntende service, goede kwaliteit en soms ook wel eens een presentje. Maar, wat kan je eigenlijk in de boekhouding inbrengen als relatiegeschenk?

De eindejaarsfeesten zijn in aantocht, dit is altijd een leuke reden om iets extra te doen voor je zakenrelaties. Niet enkel voor bestaande klanten kan je een relatiegeschenk kopen, ook voor potentiële klanten of andere zakenrelaties.

  • Wanneer je een staal cadeau geeft uit je productgamma, kan dit volledig als beroepskost afgetrokken worden in de boekhouding.
  • Een ander geschenk, zoals een geschenkbon of een fles cava, komt voor 50% in aanmerking als beroepskost.
  • Indien de bedrijfsnaam of het logo van de firma onuitwisbaar op het geschenk aangebracht werd, het geschenk een geringe waarde heeft, op grote schaal verspreid wordt en een gebruiksartikel is (geen wijn, tabak, …) kan dit als publiciteit verwerkt worden, de aftrekbaarheid bedraagt dan 100%.

De waarde van het geschenk dient gering te zijn. Tot € 50 kan btw gerecupereerd worden, dit bedrag is per jaar en per relatie. De BTW op tabaksproducten en geestrijke dranken ( +22°) is nooit aftrekbaar.

Wanneer er meer dan € 125 per jaar cadeau gedaan wordt, dient een fiche 281.50 opgemaakt te worden op naam van de genieter, deze zal dit moeten aangeven in zijn aangifte personenbelasting.

Indien het relatiegeschenk een voordeel van alle aard is bij de genieter, blijft het geschenk (ongeacht de waarde ervan) volledig aftrekbaar, indien een fiche 281.50 werd opgesteld op naam van de genieter.

Voorbeelden:

  • Een bloemenwinkel geeft met de dag van de klant een rode roos mee aan elke klant. Dit is voor de bloemenwinkel een staal, dit zal volledig als beroepskost verwerkt kunnen worden en de btw kan gerecupereerd worden.
  • Een bloemenwinkel geeft met de dag van de klant een doosje met 2 pralines cadeau aan alle klanten. Er kan btw gerecupereerd worden op de aankoopfactuur van de pralines, indien de bloemist geen eerdere cadeaus uitgedeeld heeft en 50% van de kost zal weerhouden worden in de boekhouding.
  • Een bouwfirma geeft een kistje cadeau met daarin 5 flessen wijn, ter waarde van € 75, aan een architect. De btw zal niet gerecupereerd kunnen worden op de factuur, de aftrekbare kost in de boekhouding bedraagt 50%.
  • De bouwfirma die reeds een wijnkistje ter waarde van € 75 cadeau deed aan haar architect, geeft ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten een exclusieve balpen cadeau ter waarde van € 80 aan diezelfde architect. Er zal geen btw kunnen gerecupereerd worden, want de grens van € 50 werd overschreden. Ook dient er een fiche 281.50 voor € 155 (zijnde € 75 + € 80) opgemaakt te worden op naam van de architect, deze laatste dient de fiche op te nemen in zijn aangifte personenbelasting.
  • Een boekhoudkantoor deelt op een jobbeurs balpennen en een notitieboekje uit met daarop het logo gedrukt. Dit zijn publiciteitskosten en volledig aftrekbaar in de boekhouding.

 

Indien u bijkomende vragen heeft, aarzel niet om contact op te nemen met uw dossierbeheerder.