Mag ik nog cash betalen?

Mag ik nog cash betalen?

Betalen met de bankkaart is de standaard geworden, er zijn maar weinig grote winkels waar je niet elektronisch kan betalen. Kan een winkelier een cashbetaling weigeren?

Beperkt tot € 3.000

 

Sinds 2014 is er een beperking opgesteld dat je maximaal € 3.000 cash kan betalen in de winkel, met een beperking van maximaal 10% van het factuurbedrag. De maatregel is er gekomen om de strijd tegen het witwassen van zwart geld aan te gaan. Deze berekening zorgde voor veel verwarring, daarom is er sinds oktober 2017 geen beperking meer van 10% op het factuurbedrag.

Concreet kan je steeds een betaling tot € 3.000 cash uitvoeren; is het factuurbedrag groter dan € 3.000, dan zal je minimaal het gedeelte dat de € 3.000 overschrijdt via overschrijving of bankkaart moeten betalen. Er mag niet gewerkt worden met deelbetalingen om de factuur in verschillende bedragen op te splitsen.

Loon cash uitbetalen

 

Sinds enkele jaren mag het nettoloon niet meer cash uitbetaald worden, dit dient te gebeuren via overschrijving of cheque.

Particuliere transacties

 

De grens van € 3.000 cash transacties is niet van toepassing tussen 2 particuliere partijen. Wanneer een wagen van particulier naar particulier verkocht wordt, kan deze volledig cash betaald worden. Koopt een particulier een wagen van een handelaar, dan geldt de grens van € 3.000 cash wel.

Aankoop onroerend goed

 

Bij de aankoop van een woning of een ander onroerend goed mag er niets cash betaald worden, alles dient te gebeuren via overschrijving of cheque.

 

Indien u bijkomende inlichtingen wenst, aarzel niet om contact op te nemen met jouw dossierbeheerder.