Nadenken over eindejaars- en relatiegeschenken

Nadenken over eindejaars- en relatiegeschenken

De eerste decoratiewinkels beginnen hun etalages te vullen met kerstversiering. Naast cadeautjes onder de kerstboom is deze periode ook de ideale moment om trouwe klanten, zakenrelaties of personeelsleden te bedanken met een (relatie)geschenk. Als leuke extra kan je zo ook nog wat kosten maken om je belastingen wat te temperen.

 

Maar… in welke mate zijn geschenken nu eigenlijk fiscaal aftrekbaar en kan er BTW gerecupereerd worden? Dit hangt in eerste instantie af van de aard en de waarde van het aangeboden geschenk.

 

BTW

BTW op relatiegeschenken is volledig recupeerbaar op voorwaarde dat het geschenk minder kost dan €50 excl. BTW. Overschrijd je deze grens dan is het volledige BTW bedrag niet te recupereren. Daarenboven mag slechts één geschenk worden voorzien per zakenrelatie gedurende een kalenderjaar, zelfs indien al deze geschenken gezamenlijk minder dan €50 excl. BTW bedragen. Geef je meerdere geschenken aan een bepaalde zakenrelatie, kan je slechts voor één van deze geschenken de BTW recupereren. Naast zakenrelaties geldt deze beperking ook voor personeel en hun kinderen. Wel goed om weten is dat je zowel het personeelslid een cadeau mag schenken als elk van hun kinderen.

 

Bier met liefde gebrouwen…

Bier, wijn en Champagne bijvoorbeeld,  komen ook in aanmerking als relatiegeschenk met recuperatie van BTW. Voor sterke dranken en rookwaren daarentegen is de BTW nooit aftrekbaar.

 

Fiscaal

Relatiegeschenken zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar. De factuur wordt boekhoudkundig volledig in kost genomen maar bij de aangifte vennootschapsbelasting zal 50% van de kosten verbonden aan relatiegeschenken terecht komen in de verworpen uitgaven. Hierdoor worden deze kosten terug bij je belastbaar resultaat gevoegd en betaal je dan ook het toepasselijke tarief vennootschapsbelasting op deze (verworpen) kosten.

 

Mag het een beetje meer zijn?

Wanneer je een bepaalde zakenrelatie echt in de watten wil leggen, moet je wel rekening houden met de financiële impact op de ontvanger van het geschenk. Geschenken die een waarde hebben van meer dan €125 incl. BTW zijn voor jou dan misschien wel 100% fiscaal aftrekbaar, de ontvanger zal privé op de waarde van dit geschenk belast wordt. De fiscus beschouwt een geschenk van meer dan €125 incl. BTW immers als een voordeel van alle aard.

Je gulle gebaar kan dan ook een wrange nasmaak krijgen…

 

Wat met bedrukte presentjes?

Kies je voor de klassieke bedrukte eindejaarscadeau’s zoals kalenders, agenda’s en sleutelhangers, dan zijn de kosten en de BTW voor 100% aftrekbaar. Deze zaken worden door de fiscus immers beschouwd als reclame artikelen. Voorwaarde hiervoor is wel dat deze goederen een geringe individuele waarde hebben en aan een groot aantal relaties worden aangeboden. Het doel van deze geschenken is immers dat de vermelding van het logo of je bedrijfsnaam bijdragen aan de bekendheid van je onderneming. Om deze reden kunnen verbruiksgoederen zoals zoetigheden of dranken nooit onder deze regeling vallen.

 

Tijdens je zoektocht naar het ideale geschenk toch nog vragen? Aarzel niet je dossierbeheerder hierover aan te spreken.