Ontdek 5 mogelijkheden om personeel aan te werven

Ontdek 5 mogelijkheden om personeel aan te werven

Jouw zaak groeit en als ondernemer heb je meer werk dan je aankan: je hebt nood aan wat extra ondersteuning? Dan is personeel aanwerven misschien de oplossing!

Je hoeft niet meteen te denken aan personeel met een vast contract met hoge kosten, er zijn veel verschillende manieren om werknemers in jouw bedrijf aan de slag te laten gaan. Hierbij een kort overzicht van vijf interessante opties.

Tijdelijke werkkrachten:  contract bepaalde duur of bepaald werk

 

Een tijdelijke werkkracht in dienst nemen is een makkelijke manier om op uitdagingen of onverwachte situaties in te spelen (piekmomenten, hogere werkdruk,…).  Het biedt ook mogelijkheden wanneer je wenst na te gaan of er wel genoeg financiële ruimte en tijd is om iemand vast in dienst te nemen. Voordeel van deze optie is dat het contract een vast einde heeft.

Een individuele beroepsopleiding (IBO)

 

De individuele beroepsopleiding (IBO) is een stage die een werkzoekende, via de VDAB , in een onderneming verricht. Voor deze stage wordt een individuele beroepsopleidingsovereenkomst gesloten. Tijdens de opleiding, die één tot zes maanden duurt, betaal je als werkgever geen loon of sociale zekerheidsbijdragen, enkel een productiviteitspremie. Na afloop van de IBO werf je de werkzoekende aan met een contract van onbepaalde duur (soms eventueel bepaalde duur). Als voordeel geniet je dus van een forse besparing tijdens de opleidingsperiode. Varianten hierop zijn de IBOT en GIBO beroepsopleidingen.

Outsourcing

 

Wanneer je niet meteen iemand wenst aan te werven, maar wel bepaalde taken wil uitbesteden, is outsourcing een optie. Hierbij besteed je bepaalde taken of projecten uit aan externe dienstverleners of toeleveranciers. Deze optie wordt vaak gebruikt bij taken als beveiliging, schoonmaak, wagenpark, loonadministratie en/of marketing. Het grootste voordeel van deze optie is dat je je aandacht kan blijven vestigen op jouw kernactiviteit.  Vb. Levanto (sociale onderneming).

Freelancers

 

Freelancers zijn experten die als zelfstandigen werken. De freelancer verbindt zich ertoe om een prestatie te leveren voor een opdrachtgever. Er wordt betaald per uur of per dag.  Meest in het oog springende voordelen zijn de goedkopere specialisten die men kan aanwerven en de flexibiliteit van deze freelancers.   Op sites als www.freelancenetwork.be kan je op zoek naar de freelancer die jij zoekt.

Duaal leren/ Leercontracten/ werkplekleren

 

Duaal onderwijs is een onderwijskundige term om aan te duiden dat een student leren en werken combineert. Dit statuut laat jongeren van 15 tot 18 jaar toe om reeds tijdens hun opleiding praktijkervaring op te doen. De loonkost op een leercontract is uiteraard beduidend lager dan die van een gewone werknemer. Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan de indiensttreding van een leercontract.

Besluit

 

Mocht u geïntrigeerd zijn door deze opties of wil je nog andere mogelijkheden exploreren – neem dan contact op met je dossierbeheerder of met KMO Team Focus!

 

Bron:  Securex, Vlaamse overheid