Wat met verbouwingen en de afschaffing van de woonbonus?

Wat met verbouwingen en de afschaffing van de woonbonus?

Zoals in de media reeds aangekondigd wordt de woonbonus afgeschaft vanaf 01/01/2020. Deze nieuwe regeling met betrekking tot de woonbonus (fiscaal voordeel) heeft ook een impact wanneer je een verbouwing wil doen.

 

Welke verbouwingswerkzaamheden?

Verbeteringswerken, aanpassings- en moderniseringswerken of onderhoudswerken komen in aanmerking. Kosten die eigenlijk geen betrekking hebben op de woning komen niet in aanmerking zoals tuinen, opritten, zwembaden, tennisbanen en zetten van afsluitingen worden uitgesloten.

 

Welke voorwaarden heeft de verbouwingslening?

Een hypothecaire lening afgesloten voor de eigen gezinswoning met een looptijd van minimum 10 jaar. Bij een combinatie van oorspronkelijke lening en een nieuwe verbouwingslening heeft men een keuzemogelijkheid om het voordeligste fiscaal stelsel te kiezen.

 

Hoe kan u een verbouwingslening aangaan?

a) Een wederopname van de lening: het kapitaal dat u reeds afgelost heeft kan u terug opnemen. Deze lening wordt beschouwd als nieuwe lening. Op deze lening betaalt u enkel bankkosten en geen notariskosten noch registratierechten. Datum van aanvaarding van het kredietaanbod moet voor 1/1/2020 zijn om de woonbonus te behouden. Vooral interessant in de laatste 5 jaar van je oorspronkelijke lening.

b) Een nieuwe renovatielening: wanneer je oorspronkelijke lening is afgelost kan je terug een hypothecaire lening aangaan voor minimum 10 jaar. Hier is wel een notaris voor nodig en je betaalt registratierechten op het leningsbedrag.

 

Hoeveel bedraagt de fiscale korting en hoe groot moet het renovatiebudget zijn?

De woonbonus op de renovatielening kan u tot 31/12/2019 een fiscaal voordeel opleveren van 40% met een maximum van € 2280 per belastingplichtige. Een keukenrenovatie of badkamerrenovatie van € 30.000 levert u over 10 jaar een fiscale korting van € 12.000.

 

Is dit te combineren met andere voordelen?

Als je onder een bepaalde inkomstengrens blijft kan je een renovatiepremie aanvragen bij de Vlaamse Overheid voor bepaalde werkzaamheden. Tevens kan je voor bepaalde werkzaamheden een premie aanvragen bij je netwerkbeheerder.

 

Besluit:

Een huis ouder dan 10 jaar renoveren levert je niets anders dan voordelen op: btw 6% op de aankopen, geld besparen op de energiefactuur, verbeteren van de ecologie, aanpassingen aan je levensstijl en/of aanpassingen ten voordele van je oude dag. Iedereen zal ooit eens willen verbouwen, als je snel schakelt, kan je nog genieten van een gevoelige fiscale korting.

 

Zit je nog met vragen? Neem dan zeker even contact op met je dossierbeheerder.