Belastingverminderingen en optimalisatie personenbelasting

Belastingverminderingen en optimalisatie personenbelasting

Niemand betaalt graag belastingen! Wij geven tien tips om je personenbelasting te optimaliseren.  Deze tips beperken zich tot het Vlaams Gewest. 

 

Doe aan pensioensparen

Tot de leeftijd van 65 jaar bereikt is, kan je elk jaar een bedrag van €990 storten in het klassieke pensioensparen. Dit levert je een belastingbesparing op van 30%. Je kan ook jaarlijks €1.270 sparen, maar in dit geval bedraagt de belastingbesparing 25% op. Tel dus goed uit welke van formules voor jou het interessants is. De eindbelasting bij pensioenleeftijd bedraagt in beide gevallen 10%.

 

Win-winlening

Vrienden of familieleden kunnen ondernemers (kleine en middelgrote ondernemingen) een duwtje in de rug geven door het toekennen van een achtergestelde lening. De ontlener krijgt een jaarlijkse belastingkorting van 2,5% op het openstaande kapitaal. Het maximumbedrag dat men kan ontlenen is €50.000. Als gevolg van Corona werd dit bedrag opgetrokken naar €75.000. Een onderneming kan maximum €300.000 lenen in plaats van de voorziene €200.000. De duurtijd van de lening schommelt tussen de vijf en tien jaar. Bij een faillissement van de onderneming krijg je nog steeds een éénmalig belastingkrediet van 30% van het verloren kapitaal. Tot einde van 2021 bedraagt dit zelfs 40%.
 

Het vriendenaandeel

De overheid stimuleert ook familie en vrienden om aandelen te verwerven in kmo’s, het zogenaamde vriendenaandeel. Voor wie intekent op een kapitaalverhoging van nieuwe aandelen op naam ontvangt een belastingvoordeel gelijk aan 2,5% gedurende maximum vijf jaar, met een maximum van 1.875 euro. De aandelen moeten wel vijf jaar bijgehouden worden.

 

Taxshelter voor kmo’s

Wie tot €100.000 nieuwe aandelen koopt in een starters- of groeibedrijf geniet een belastingvermindering van 30% of 45% op de inbreng. De aandelen dienen minimaal 5 jaar bijgehouden te worden. 

 

Terugvordering roerende voorheffing

Sinds inkomstenjaar 2018 is het nog steeds mogelijk om de ingehouden roerende voorheffing op je dividenden terug te vorderen via je aangifte personenbelasting. Dit kan op een dividend van maximum €800.

 

Receptiekosten volledig aftrekbaar

Om de evenementensector te ondersteunen zijn de beroepsmatige receptiekosten volledig aftrekbaar in plaats van voor de helft. 

 

Hoger belastingvoordeel voor kinderopvang

Vanaf inkomstenjaar 2020 kan je tot maximum 13 euro per opvangdag voor je kinderen recupereren via je aangifte personenbelasting. Dit geldt voor kinderen tot en met 14 jaar. Voor kinderen met een zware handicap ligt de leeftijd op 21 jaar.  

 

Doe aan langetermijnsparen

Je kan ook sparen via je bank of makelaar via het stelsel langetermijnsparen. Het maximale bedrag is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Maar het maximumbedrag in 2021 bedraagt €2.350. De belastingvermindering bedraagt hier 30% van je spaarbedrag.

 

Schenken aan goed doel

De overheid wil je ook belonen wanneer je een schenking doet aan een goed doel. Dit levert je een belastingvermindering op van 45%. 

 

Gebruik dienstencheques voor jouw poetshulp

Je ontvangt een belastingvermindering van 20% op de aankoop van dienstencheques. Een cheque van 9 euro kost je dan maar 7,20 euro, een voordeel van 1,80 euro per cheque. Als je je strijk of poets wil uitbesteden, doe dit dan ook best via dienstencheques.  Heb je het maximale bedrag van aangekochte cheques bereikt? Dan kan je de volgende cheques bestellen op naam van de partner. Zo kan je je voordeel verdubbelen. 

 

 

Gert Verhesen 

Kantoorleider