Beleggen in vastgoed biedt opportuniteiten

Beleggen in vastgoed biedt opportuniteiten

Bankproducten brengen vaak niet het gewenste rendement. Beleggen in vastgoed biedt voor beleggers een alternatief. Het vastgoed zorgt voor een bijkomend inkomen bovenop je verloning of pensioen. In welk vastgoed je best investeert en met welk rendement, kosten en belastingen je rekening moet houden, lees je in dit artikel.

 

Waar?

Je belegt best in vastgoed in buurten waar huurders de juiste huurprijs kunnen betalen. Buurten waar tweeverdieners komen wonen en buurten die onlangs werden opgewaardeerd zijn interessant.

 

Een bestaand pand of nieuwbouw?

Nieuwbouw is het meest interessant, de eerste jaren zitten er immers geen renovatiewerken aan te komen. Je bent ook mee met de nieuwste energienormen die steeds strengen worden. Bij serieuze problemen kan je rekenen op de 10 jarige aansprakelijkheidstermijn van aannemer en architect. Op de huurmarkt is nieuwbouw gegeerd en meer en meer huurders vinden energienormen belangrijk.

 

Welk vastgoed?

Op je zoektocht naar de ideale belegging in vastgoed, zal je geconfronteerd worden met verschillende panden. Appartementen doen het momenteel zeer goed. De regel is hoe meer slaapkamers, hoe hoger de aankoopprijs van het pand. Je kiest best voor een pand dat de doorsnee huurder kan betalen. De aankoopprijs van een appartement met 3 slaapkamers is een derde hoger dan het klassieke 1 of 2 slaapkamerappartement. Toch zal je voor een 3 slaapkamer appartement geen derde meer huur krijgen.

 

Welke kosten?

Beslis je te investeren in een bestaand onroerend goed dan moet je op de aankoopprijs registratierechten betalen. In Vlaanderen  bedragen deze 10% en in Brussel en Wallonië 12,5%. Als je kiest voor nieuwbouw eigendom betaal je 21 % BTW op het gebouw en 10% of 12,5% op de grond. In beide gevallen moet je notariskosten betalen.

 

Rendement?

Je mag het rendement van je investering ramen op 2,5 à 3%. Je rendement zal uiteraard dalen als je pand enkele maanden niet verhuurd wordt of als je een slecht betalende huurder hebt. Kosten van herstellingen en onderhoud zullen het rendement negatief beïnvloeden.

 

Belastingen?

Een belegging in vastgoed resulteert in een onroerend inkomen waarop je belastingen verschuldigd bent. Er is een verschil in de fiscale behandeling naargelang je verhuurt aan een privé persoon die het pand niet gebruikt voor beroepsdoeleinden of aan een huurder die het gebouw gebruikt voor beroepsdoeleinden. Je inkomen en gemeentebelasting bepalen in beide gevallen de hoogte van de belastingschijf. Bij verhuur aan een privé persoon mag je rekenen dat 1 à 2 maanden huur aan belastingen opgaan. Bij handelshuur ligt dit iets hoger. Let ook op voor de meerwaardebelasting van 16,50 % als je beslist het onroerend goed te verkopen binnen de 5 jaar na aankoop.

 

Bespreek je opties zeker even met je dossierbeheerder.