Corona update: de herstartlening en de globalisatiepremie

Corona update: de herstartlening en de globalisatiepremie

Meer dan een jaar na de start van de eerste lockdown is de impact op de economische situatie nog steeds erg groot. Ondanks recente versoepelingen, zijn nog steeds duizenden bedrijven verplicht gesloten en voelen vele anderen de impact op hun omzet. Naast de verlenging van het overbruggingsrecht* en het Vlaams Beschermingsmechanisme zijn er nog enkele nieuwe maatregelen getroffen. Wij staan even stil bij de herstartlening en de globalisatiepremie. 

 

De herstartlening

 

Met het zicht op heropstart zijn er heel wat zaken die extra liquiditeit nodig hebben om voorraden aan te kopen in de eerste helft van 2021. Denk bijvoorbeeld aan horeca of de modesector, die vaak reserves hebben moeten aanspreken en nu moeilijker hun voorraden kunnen gaan aanvullen. Bovendien zullen hun leveranciers mogelijk ook minder geneigd zijn om betalingsuitstel te verlenen, wat de situatie nog nijpender maakt.  

Om deze ondernemers te helpen is de herstartlening in het leven geroepen. Een lening met 1% rente die op 2 of 3 jaar loopt, afhankelijk van het geleende bedrag. Pas ten vroegste vanaf de twaalfde maand dient een terugbetaling te gebeuren. 

  • de minimumlening bedraagt 10.000 € 
  • voor leningen tot 50.000 € kan het te ontlenen bedrag maximaal 80% van de aankopen voor herstart bedragen en is de looptijd 24 maanden 
  • voor leningen van meer dan 50.000 € kan het te ontlenen bedrag maximaal de helft van de aankopen voor herstart bedragen en is looptijd 36 maanden 

 

De herstartlening zal enkel worden toegekend aan ondernemingen die intrinsiek gezond waren voor de crisis 

De lening kan momenteel nog niet aangevraagd worden aangezien het wettelijk kader nog uitgewerkt moeten worden. Mogelijk zal deze vanaf mei kunnen aangevraagd worden, maar deze datum is onder voorbehoud. 

 

Het globalisatiemechanisme 

 

Er wordt al een tijd over gesproken, maar wat is nu die globalisatiepremieHet globalisatiemechanisme is een steunmaatregel voor ondernemingen die in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 een omzetdaling van minstens 60% én een boekhoudkundig verlies hebben geleden als gevolg van de coronavirusmaatregelen.  

De steun bedraagt 10% van de omzet, exclusief btw, in de periode van 1 april tot en met 31 december 2019. 

Deze steun wordt beperkt tot 90% voor kleine ondernemingen en 70% voor middelgrote en grote ondernemingen van de niet gedekte vaste kosten (verlies vóór aftrek van de belastingen, volgens code 9903 van de jaarrekening) in de periode van 1 april tot en met 31 december 2020.  

Meer info rond het globalisatiemechanisme en de berekening van je steun kan je hier vinden. Na goedkeuring door Europa zal deze maatregel in werking treden. 

 

Heb je vragen rond de steun die je nog kan genieten? Overleg zeker even met je dossierbeheerder. 

 

 

___________________________________________

* Overbruggingsrecht 

  

  • dubbel crisis-overbruggingsrecht is nog mogelijk voor verplicht gesloten ondernemingen en ondernemingen die minstens 60% afhankelijk van gesloten sector 
  • ondernemingen die terug open zijn vanaf februari (b.v. kappers) of vanaf 1 maart 
  • schoonheidsspecialisten of andere contactberoepen) kunnen zoals elke andere onderneming voor de maand maart terugvallen op het enkel crisis-overbruggingsrecht als hun omzet van de maand februari 40% lager is dan de omzet van de maand februari 2019.    
  • als je minstens 7 dagen niet kan werken (omdat je in quarantaine moet of voor je kind moet zorgen dat niet naar school of de kinderopvang kan) heb je recht op het crisis-overbrugginsrecht wegens quarantaine