De autofiscaliteit in 2020… betrek je boekhouder bij je aankoop!

De autofiscaliteit in 2020… betrek je boekhouder bij je aankoop!

Met de nieuwe autofiscaliteit in het vooruitzicht, wordt het nog belangrijker om je boekhouder te betrekken bij de aankoop van een nieuwe personenwagen. Snel en overhaast schakelen zou namelijk wel eens een dure zaak kunnen worden.

 

Volgens de nieuwe regels kan de aftrekbaarheid van een wagen liggen tussen de 40% en de 100%. De aftrekbaarheid wordt bepaald door de CO² uitstoot van de wagen. We nemen even 2 extreme voorbeelden om de impact aan te tonen:

Houd er zeker rekening mee dat het verschil van het totaalplaatje nog groter zal zijn in realiteit omdat de gebruikskosten (verzekering, verkeersbelasting, onderhoud, brandstof) ook nog worden beperkt.

Zoals je kan zien kan het dus voorvallen dat een wagen die de helft goedkoper is meer fiscaal voordeel oplevert.

 

Kan je nog van extra voordelen genieten?


Voor eenmanszaken zal vanaf 2020 de wagen onder de minder gunstige fiscale regels vallen. Voor vennootschappen met een gebroken boekjaar geldt de nieuwe regeling pas vanaf AJ 2021. Daar kan dus iets langer van het ‘oude’ regime genoten worden.

Hier nog even de vergelijking van de aftrekbaarheid van eenzelfde wagen in 2020 en 2019.

Heb je vragen met betrekking tot de aankoop van een wagen? Je dossierbeheerder staat je graag bij met het nodige advies om toch tot de interessantste oplossing te komen.