Enkele financiële en administratieve taaltermen & afkortingen toegelicht

Enkele financiële en administratieve taaltermen & afkortingen toegelicht

Zowel afkortingen als financiële taaltermen zie je tegenwoordig overal opduiken maar weten we wel wat ze allemaal betekenen?   

Als je over een BV spreekt (de vroegere BVBA), dan weet iedereen dat je het hebt over een besloten vennootschapsvorm.   

Maar als woorden zoals Coda, XML bestand of P2P betaling in de mond worden genomen, dan weet niet altijd iedereen waarover het gaat.   

 

PDF

 

PDF is een alom gekende term in de digitale wereld. HetPortable Document Format is sinds ongeveer 1993 hét gebruikelijke documenttype voor de uitwisseling van elektronische documenten en formulieren die in hun oorspronkelijke vorm gereproduceerd moeten kunnen worden. 

 

XML

 

Ontvang je in jouw mailbox weleens facturen in PDF formaat waarbij ook een XML bestand werd toegevoegd?   XML staat voor Extensible Markup Language, kortom dé standaardtaal voor computers , die het uitwisselen van data mogelijk maakt . Goed om weten is dat een E-FFF bestand de Belgische standaard versie van het XML formaat is.   

Enkele tips:   

  • Stuur het XML bestand steeds mee naar jouw digitale boekhoudsoftware, dit zorgt voor een vlottere verwerking van je dossier.  
  • Check even of het mogelijk is om een XML bestand mee te sturen met je verkoopfacturen.  

 

CODA 

 

Als je boekhouder of bankier het woord CODAuitspreekt, dan heeft hij of zij het over geCOdeerde DAgafschriften.  CODA is een elektronisch bestand met zéér uitgebreide informatie over de verrichtingen van je Belgische rekeningen.   Deze bankafschriften kunnen op een eenvoudige manier ingelezen worden in de boekhouding met meestal een automatische verwerking tot gevolg.   

 

CSV

 

Krijg jij de vraag van de boekhouder om een CSV (Comma Separated Values) bestand aan te leveren van jouw bankafschriften?   Dit is een eenvoudig kommagescheiden bestand met tekstgegevens dat makkelijk geïmplementeerd kan worden.  Bij de banken die geen CODA aanleveren, kunnen de bankafschriften op die manier toch vlot boekhoudkundig verwerkt worden.   

 

P2P

 

Ongetwijfeld heb je al eens eenP2P (peer topeer) betaling gedaan zonder dit te beseffen.   P2P staat voor betalingen in een logisch netwerk van computers die gelijkwaardig met elkaar zijn. Een kleine verduidelijking: de Engelse term “peer” betekent “gelijke”.   De meest gekende zijn de snelle QR betalingen die we doen met onze smartphone.   Dus als je voortaan de omschrijving P2P ziet staan op een afschrift, weet je op welke manier die betaling werd uitgevoerd.   

 

Mollie/Paypal/Multisafepay

 

Dit zijn geen afkortingen maar diverse online betaalsystemen.   Deze worden in de boekhouding op dezelfde manier verwerkt als een reguliere bank.  
 

Tip:   

Om je boekhouding te vervolledigen zal je hiervan zeker een CODA of CSV bestand nodig hebben, afhankelijk van de provider waarmee je werkt.  

 

Dankzij AI (artificiële intelligentie) kan het inputwerk van de boekhouder verlicht worden. Maar ook de menselijke intelligentie blijft noodzakelijk om de software correct in te stellen en voortdurend bij te sturen.  


Mocht je nog onbekende termen tegenkomen dan is er vanzelfsprekend nog altijd:  GIYF (Google Is Your Friend).  Hopelijk was dit artikel niet TL;DR (Too Long; Didn’t Read) en mogen we elkaar heel binnenkort eindelijk terug IRL (In Real Life) zien.  

 

Heb je hulp nodig bij je administratie? Wij helpen je graag op weg. Neem zeker even contact op met een van onze  Admin Boosters.