Je aanvullend pensioen voor de financiering van je vastgoed als alternatief voor een lening

Je aanvullend pensioen voor de financiering van je vastgoed als alternatief voor een lening

Op zoek naar een interessant alternatief voor je hypothecaire lening voor een nieuwe woning? Waarom niet gebruikmaken van je aanvullend pensioen? Als bedrijfsleider kan je bij een hypothecair krediet op beperkingen stuiten, misschien moet je je spaargeld aanspreken of zelfs je gezinsinkomen onder druk zetten om een woning te kopen.

Via je beroepsactiviteit spaar je voor je pensioen. Wist je dat je je aanvullend pensioen kan gebruiken om je privé-vastgoed te financieren? Deze formule biedt fiscale voordelen en is meestal financieel de beste optie op korte en lange termijn.
Hoe gaat het in zijn werk?

 

Financier je vastgoed via je IPT, VAPZ, VAPZ-RIZIV of POZ

Je kan op 3 manieren je tweedepijlerpensioencontract,IPT, VAPZ, VAPZ-RIZIV of POZ gebruiken om de aankoop of verbouwing van je vastgoed te financieren (privé).

 

1. Voorschot

Je kan een deel van de opgebouwde reserves in je VAPZ, IPT of POZ opnemen als voorschot. Je contract blijft verderlopen en je bouwt ondertussen je aanvullend pensioen verder op.
Bovenop het bedrag dat vrijkomt om een woning mee te kopen, biedt een voorschot op je VAPZ, IPT of POZ nog 5 extra voordelen.

• Als bedrijfsleider verschuif je op fiscaal correcte wijze een som geld van je vennootschap naar je privévermogen.
• Het geld is onmiddellijk beschikbaar.
• Geen notariskosten of registratierechten: je voorschotregeling gebeurt via een onderhandse akte.
• Geen bewijs van kredietwaardigheid nodig: je mag zo een voorschot opnemen.
• Minder belastingen: onder bepaalde voorwaarden is er een lagere belastbare basis op einddatum (fictieve rente).

 

Met of zonder rente

Tijdens de periode dat je het voorschot geniet, betaal je enkel een beperkte intrest op het opgenomen bedrag. Je kan er ook voor kiezen dat de verzekeringsmaatschappij automatisch de intrest verrekent via de reserve in je contract. Je kan trouwens op elk moment je voorschot kosteloos vervroegd terugbetalen. Zo kan je tegen einddatum opnieuw op je volledige pensioenkapitaal rekenen!

 

2. Hypothecair tweedepijlerkrediet

Je kan bij onze verzekeringspartners een hypothecair krediet afsluiten waarbij je het ontleende kredietkapitaal in één keer terugbetaalt met het pensioenkapitaal van je IPT, VAPZ of POZ op de contractuele einddatum van de polis. Zou je overlijden voor de einddatum van contract, dan wordt dankzij de waarborg Overlijden, het krediet terugbetaald tot maximaal het bedrag van het verzekerd kapitaal overlijden. Tijdens de looptijd van het contract, betaal je intresten op het ontleende kapitaal. Je vennootschap, of jij zelf, stort ook de fiscaal aftrekbare premies voor je pensioencontract zodat het pensioenkapitaal daadwerkelijk wordt opgebouwd.

 

De troeven van het hypothecair tweedepijlerkrediet

Heb je een IPT? Dan financiert je bedrijf je privé-vastgoedinvestering voor wat het kapitaalgedeelte betreft.
Je kan nu al investeren in vastgoed, met de hulp van je toekomstig pensioenkapitaal.
Je kan een groter bedrag lenen dan bij een klassiek hypothecair krediet: je betaalt immers enkel intresten en geen kapitaal.

 

3. Alternatief voor een schuldsaldoverzekering

Je kan je tweedepijler-pensioencontract ook in onderpand geven bij de kredietinstelling waar je je klassiek hypothecair krediet afsluit. Je contract vormt dan een alternatief voor een schuldsaldoverzekering. Het contract moet wel een overlijdenskapitaal voorzien dat voldoende hoog is om als waarborg te kunnen dienen.

 

 

Investeren in vastgoed dankzij je aanvullend pensioen

 

Ben je van plan een woning te kopen? En wil je graag meer weten over deze waardevolle alternatieven voor de klassieke hypothecaire lening? Stuur ons een mailtje, we helpen je graag verder

 

(Bron: P&V verzekeringen : Vivium)