Wat beweegt er in januari 2021 op het gebied van personeel?

Wat beweegt er in januari 2021 op het gebied van personeel?

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Goede voornemens worden gemaakt. We gaan gezonder eten, meer bewegen,… Maar wat beweegt er allemaal in januari 2021 op het gebied van personeel?

 

De lonen verhogen in januari

In januari worden traditioneel de lonen van een groot aantal sectoren geïndexeerd. Dit is ook het geval voor het paritair comité 200 (het grootste PC van het land).

 

Het geboorteverlof breidt uit

Goed nieuws voor de nieuwe baby’s. Het geboorteverlof zal vanaf 1/1/2021 opgetrokken worden van 10 naar 15 dagen. Je leest er hier meer over.

 

Je eerste werknemer voordelig aanwerven

Wil je in 2021 je eerste werknemer aanwerven ? Goed nieuws de doelgroepvermindering eerste aanwerving wordt verlengd in 2021. Je betaalt dus maar een beperkte RSZ – bijdrage voor deze werknemer.

 

Een fiscale vrijstelling voor opleidingen

Vanaf 1/1/2021 verwelkomen we ook een nieuwe fiscale vrijstelling; “de fiscale vrijstelling voor opleidingen.” Bijkomende opleidingen geven aan je werknemers zal niet enkel hun kennis verrijken, maar zijn ook voor jou als ondernemer financieel interessanter.

 

Werkgevers die onderworpen zijn aan de cao-wet van 5/12/1968 kunnen vanaf 2021 een nieuw fiscaal voordeel genieten als hun werknemers meer opleidingen volgen dan hetgeen wettelijk voorzien is. Op deze manier wil de regering werkgevers aanzetten om méér opleidingen aan hun werknemers aan te bieden. De fiscale steun wordt toegekend onder de vorm van een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. De vrijstelling bedraagt 11,75 % van een deel van de bezoldigingen.

 

De loonbonus in 2021

Zoals ieder jaar werd het bedrag van de loonbonus aangepast. Wil je in 2021 een loonbonus toekennen contacteer dan uw dossierbeheerder bij KMO TEAM HR Focus.